* С какво мляко готвим?

– за застройка на супите използваме кисело мляко
– храната за деца от 7 до 12 месеца се приготвя само със сухо адаптирано мляко
– при храната за деца над 1 година млякото, което се използва е сухо-пълномаслено

Съвет: Преди да започнете да храните детето си с детска кухня се консултирайте с личен лекар!


* Каква е рибата в менюто ни?

– Използваме обезкостено на 99% филе от Тилапия.

Съвет: Проверявайте старателно за костици преди консумация на рибното ястие, тъй като не можем да гарантираме обезкостяване на 100%!


* Защо влагаме в продуктите си йодирана морска сол?

– защото има естествени йод в малки количества и съдържа голям брой микроелементи – над 80бр.

Съвет: Йодът е съществено важен биоминерал, особено необходим при малките деца. Поради слабата му наситеност в почвите по български земи набавянето му посредством морксата сол е жизненоважно – естествено в минимални съобразени количества.


* Защо работим със зехтин?

– използваме extra virgin olive oil /студенопресован/, защото е много по-полезен отколкото обикновеното рафинирано олио.

Съвет: Зехтинът се добавя към храната при температура до 75 градуса, тъй като при по-висока температурна стойност той губи своите полезни качества.


* Доматите пресни или консервирани са?

– в храните си влагаме домати от консерви, тъй като е научно доказано, че преработения домат е много по-полезен спрямо пресния.

Съвет: Д-р Милка Милушева-Жижанова казва, че „Доматените консерви, произведени от добре узрели червени домати, са полезни целогодишно. Затова ви ги препоръчам, ако сте бременна, родилка или млада майка. Те ще ви направят по-здрава, по-умна и по-свежа.“


* Използваме ли яйца?

– не употребяваме яйца или яйчни субпродукти в нито една от предлаганите от нас храни

Съвет: Яйцата са еднакво полезни и не по-малко опасни, ако не се съхраняват и консумират правилно.


* Био храна!? Как да ви се доверя?

– храната, която приготвяме с „organic“ продукти се извършва под строг надзор. Цялата суровина набавяме от верига магазини за био продукти „Балев Био“.

Съвет: Био продуктите се различават по вкус и цвят от стандартната храна поради по-високо качество, вещества, минерали и други. Това са едни от първичните признаци.


* Има ли разлика в консистенцията на храната при различните възрастови интервали?

– да, разлика съществува при храната за деца от 7 до 12 месеца спрямо тази за деца над 1 година. При по-малките консистенцията е в пасиран вид съобразен с нормалните нужди на всяко дете в тази възраст.

Съвет: Препоръчително е всяко дете да се захрани с „преходна храна“ /7-12м/ преди да премине към консумация на тъй наречената фамилна храна предназначена за деца над 1 година съобразена с всички норми за правилно и здравословно хранене на децата от 1 до 3 години.


* Защо заявки се приемат до определен час?

– стремим се да получим информация за утрешното потребление, тъй като голяма част от продуктите, които влагаме в нашите храни са пресни и охладени.

Съвет: Прясно сготвената храната е много по-полезна и вкусна, ако се приготвя с пресни продукти.